2023-05-22 | FÖRETAGEN,
Björnarna från Bonn
1922 började godismakaren Hans Riegel från Bonn gjuta fruktgelé i formar, vilka hustrun Gertrud sedan med cykel levererade till stadens godisförsäljare. Under det kommande seklet växte denna småskaliga produktion till att bli ett av Tysklands mest välkända företag.
2023-05-19 | PRYLARNA,
Ur arkivet: Kokbok för smekmånaden
Om du var nyförlovad i mitten av 1930-talet fick du förmodligen KFs ”Smekmånadens kokbok” i din brevlåda. I boken fanns recepttips för olika tillfällen – första middagen för svärmor, lunch med släkten, bjudning för vegetarianer och mycket mer.
2023-05-06 | NÄRINGSLIVET,
Den söta betan
Runt sekelskiftet 1900 sköt nybyggda sockerbruk upp som bolmande svampar ur den skånska myllan och gav lantbruket en ny, inkomstbringande favoritgröda: sockerbetan. Den tidigare exklusiva och importerade lyxvaran blev nu var mans egendom. Svenska Sockerfabriksaktiebolaget, SSA, blev snart den totalt dominerande aktören.
2023-01-06 | FÖRETAGEN,
Entreprenörer berättar: Fernando di Luca
Den sjätte juni 1961 kom en ung italienare Stockholm. Hans namn var Fernando di Luca och han hade tagit sig till hela vägen från Fano i Italien till den svenska huvudstaden på en vespa av modellen Lambretta. År 1971 startade han företaget Zeta för att importera italienska livsmedel till Sverige.
2022-11-18 | NÄRINGSLIVET,
Inläst: När snabbköpen kom till byn
Att livsmedelsbutikerna ser ut som de gör i dag beror på en rad samverkande händelser över tid, som sammanslagning av butiker till kedjor, lanthandelsdiskens avskaffande och förbättrade möjligheter till import. Lyssna på artikeln som podd!