Mjölken engagerar Sverige. I årtionden har mjölkpriset varit politiskt laddat och haft en icke obetydlig påverkan på levnadskostnadsindex. Mjölken har stöttats med statliga subventioner, tidvis har det även rått prisstopp. Smarta förpackningar gav försäljningen extra skjuts.
Mjölk är både mat och dryck, deklarerade Föreningen Mjölkpropagandan på 1920-talet och pushade för ökad konsumtion av drickmjölk. Under andra världskriget rusade försäljningen. 1979 skämtade Hasse och Tage om att statsminister Olof Palme inte visste vad en liter mjölk kostade. Mjölk är livet hävdade Arla-reklamen 1984 och några år senare att Mjölk ger starka ben.
I dag märks mjölkens starka position i butikernas enorma mejeridiskar, där det inhemska också fått sällskap av importprodukter – allt möjliggjort tack vare affärsmässig armkrok mellan Mjölkcentralen, MC (dagens Arla) och Åkerlund & Rausings innovativa start-up Tetra Pak.
Deras mångåriga utvecklingssamverkan moderniserade mejeribranschen och lade grunden för en smartare dagligvaruhandel. På kuppen blev Tetra Pak en internationell gigant. Men vägen dit var knagglig och MC fick vänta länge på de verkliga rationaliseringsvinsterna.
Att färsk komjölk har dålig hållbarhet, är temperaturkänslig och mottaglig för bakterier är gammal kunskap. Drickmjölken slog igenom först på 1900-talet. Med tiden gav avelsarbete och bättre foder allt mer högavkastande boskap samtidigt som det framväxande industrisamhället tillförde nya arbetstillfällen.
Hanteringen måste rationaliseras när mjölkvolymerna ökade och landsbygdsbefolkningen sökte sig bort från jordbruket. På 1880-talet etablerades en kommersiell mejerinäring. Mjölken samlades upp i stora plåtkrukor som kördes med hästskjuts till mejeriet för pastörisering och mejeriproduktion och vidare till särskilda mjölkbodar och butiker. Mjölken såldes i lösvikt.
Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.
DRICKMJÖLKEN KRÄVER NY FÖRPACKNINGSTEKNIK
Genom strukturomvandling gick många små mejerier och försäljningsställen upp i större, mer kvalificerade och centralt placerade enheter. Störst blev Mjölkcentralen MC, Lantmännens mjölkförsäljnings förening u.p.a med start 1915.
Tilltagande urbanisering och förflyttning av produktionen mot tätorter genererade svårbemästrade hanteringsproblem. Logistiken måste förbättras för såväl insamling av allt större volymer, kylning, transport till mejerierna och inom fabriksområdet, som för utleverans till butik och konsument.
Med tiden sattes tåg och lastbilar med kyltankar in och med intensiv propaganda gjordes mjölken till volymvara och näringsrik måltidsdryck. Sortimentet utvidgades med filmjölk, yoghurt och gräddfil.
De första tappningsanläggningarna för glasflaskor togs i bruk på 1930-talet. 1937 infördes mejeristadgan för säkring av kvalitetsproduktion hos alla mejerier. Under andra världskriget steg mjölkkonsumtionen rejält.
Mjölken var oransonerad och såldes med standardiserad fetthalt på 3 procent vilket höll konsumentpriset nere. Vid 1940-talets slut såldes 25–30 procent av konsumtionsmjölken i glasflaskor, parallellt med oförpackad mjölk som av hygieniska skäl bara fick säljas ihop med bröd, ost och ägg.
Från 1932 och 260 000 ton per år, steg mjölkkonsumtionen till 9 620 ton år 1956. I Stockholm fanns fortfarande cirka 2 000 småbutiker med mjölk som huvudvara. Ledet från mejeri till konsument måste uppgraderas.
Hos förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing (Å&R) hade vd Ruben Rausing länge funderat på hur mjölk skulle kunna fyllas i pappersförpackningar. I februari 1944 gav han företagets laboratorium ett uppdrag som resulterade i en genial pyramidformig förpackning.
Patentet registrerades den 27 mars 1944. Å&R:s erfarenhet av förpackningsteknik var gedigen, men med vätskor hade man bara arbetat experimentellt. En helt ny typ av fyllningsmaskin måste konstrueras och frågorna om fungerande förpackningsmaterial och förslutningsförfarande lösas. Att pappret höll tätt om mjölken och klarade högt ställda hygieniska krav måste säkerställas. Att lösa förpackningsfrågan för syrade mjölkprodukter var extra komplicerad eftersom dessa i sig innehöll bakteriekulturer.
Mjölken borde säljas i smidiga engångsförpackningar, annars riskerade MC att mjölken blev en broms för detaljhandelns rationalisering.
1946 hämtade Mjölkcentralen (MC), en ny, modernt orienterad vd från verkstadsindustrin. Gösta Winberg var civilingenjör med siktet inställt på en effektivare mejerinäring. Han fann flaskhanteringen dyrbar och omständlig och att lösmjölk inte skulle passa i de snabbköp med brett och blandat sortiment som var under uppsegling.
Mjölken borde säljas i smidiga engångsförpackningar, annars riskerade MC att mjölken blev en broms för detaljhandelns rationalisering. I Sverige var mjölken av hävd mycket priskänslig och Winberg var medveten om hushållens svaga betalningsvilja, samtidigt som han sökte inspiration från USA där mjölkbranschen låg långt framme.
Inom MC rådde stor skepsis och ekonomiskt utrymme för amerikanska pappersförpackningar saknades. Ett höjt mjölkpris skulle påverka levnadskostnadsindex och således var det i praktiken priset på mjölk i glasflaska som styrde hur dyr mjölk i pappersförpackning kunde bli i konsumentledet. Experiment och noggranna processkalkyler skulle så småningom visa att pappersförpackningen var billigast.
Tappningshallen glasmjölk på mejeriet på Torsgatan 1949. Ur Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
SAMVERKANSPROCESSEN MC/TETRA PAK KOMMER IGÅNG
Mot 1940-talets slut blev Å&R:s projekt känt i lite bredare kretsar och det var tydligt att man måste ha samarbetspartners för fortsatt utveckling. Ett rationellt transportsystem för fyllda förpackningar måste tillskapas.
Tetra Pak-projektet väckte förhoppningar hos Winberg som menade att övergång till behändigt engångsförpackad mjölk skulle innebära höjd levnadsstandard. Han antog att tetran kunde lösa MC:s behov.
Från 1947 följde han utvecklingsprocessen med stort engagemang och snart vidtog ett fruktbart växelspel mellan Tetra Pak som teknikutvecklare och MC som operativ användare. MC kunde mjölk och bidrog med mejerimiljön, kännedom och kontakter med handeln och kom med konstruktiva önskemål om systemförbättringar.
Hösten 1952 installerades en pilotanläggning för fyllning av grädde i 1 dl-tetror hos Lundaortens mejeriförening. I februari 1953 kunde MC meddela sina återförsäljare att man från 5 februari levererade grädden i 1 dl-tetror med datumstämpling. MC framhöll att prov i självbetjäningsbutiker varit gynnsamma och att försäljningen skulle stöttas med bred annonsering. Priset skulle ligga 2–3 öre högre än lösförsäljningen.
Det blev ingen flygande start. Tetra Pak fick kvalitetsproblem och många handlare klarade inte tillräcklig kylförvaring. Marknaden mötte tetran med blandade känslor. Konsumenterna ogillade formen, hade svårt att hantera tetran i hushållet och tyckte den var dyr.
Tetraederförpackningar under tillverkning i Eskilstuna, 1961. De hexagonala stålkorgarna underlättade packningen. Ur Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
FORTSATT KUNSKAPS- OCH ERFARENHETSUTBYTE
I juli 1953 skrev Winberg till Tetra Pak: ”efter ingående diskussioner med Konsums och Tempos inköpschefer är jag fullkomligt övertygad om att framgången för Tetra Pak ligger i ett engångsemballage ända fram till butiken. Den övriga ledningen inom MC är av samma mening.”
I augusti meddelade Winberg att försäljningen av grädde i tetra gick trögt. Han räknar upp tre felkällor som alla har med för hög temperatur att göra och berättar att MC genomför en noggrann utredning med temperaturkontroll såväl inom mejeriet som under transporten.
Winberg påpekar att handlarna ogillar datumstämplingen, dock med undantag för snabbköpen som också sägs vänta ivrigt på mjölk i Tetra Pak, under förutsättning att priset högst är detsamma som för glasmjölk. Winberg vill att Tetra Pak ska bearbeta handelskåren kraftigare.
I oktober 1953 uppmanade MC Tetra Pak att mer kraftfullt sälja in grädde i tetra till Stockholms hushåll. En omfattande annonskampanj genomfördes och foldrar om Tetra Paks fördelar skickades till hushållen.
Utrullningen av Tetra Pak-systemet fortsatte. I februari 1955 började MC fylla homogeniserad mjölk, då en nyhet, i halvliterförpackningar på Bromma-mejeriet. Konsumentpriset blev detsamma som för mjölk i glasflaska. Förpackningarna packades i stålkorgar med 18 tetror i varje korg. Flera korgar staplades på varandra.
Datumstämpling angav den sista försäljningsdagen. Halvliters glasflaskor med standardmjölk utgick. I oktober infördes samma princip i södra Storstockholm. 30 procent av kunderna valde självmant den nya förpackningen medan andra blev tvångskunder på ställen där glasflaskorna fasats ut. Efter åtta veckor hade försäljningen stigit till 11 procent av den förpackade mjölken och 8,4 procent av totalen.
KONSUMENTER OCH KONKURRENTER SÄTTER SIG PÅ TVÄREN
Svenska aktörer inom glasförpackningsteknik, kände marken bränna under fötterna och gav Institutet för Distributionsekonomisk och Administrativ forskning i uppdrag att utreda valet mellan glas och papp som emballage för mjölk och grädde. Resultatet överlämnades i april 1954. Påföljande negativt laddade omvärldskommunikation kom att benämnas papp- och glaspolemiken.
I oktober 1955 anmälde fackliga organisationer, husmodersföreningen och Persmässeklubben i Linköping MC till Ombudsmannaämbetet för näringsfrihetsfrågor, NO. De klagande konsumentorganisationerna ville fortfarande få MC att erbjuda en förmånligare prisbild på det tetraförpackade sortimentet och gick i maj 1956 vidare till Näringsfrihetsrådet.
De klagande ansåg att MC otillbörligt utnyttjat sin monopolställning och vidtagit fördyrande åtgärder när man slopat lösviktsförsäljning av filmjölk, kaffe- och vispgrädde till förmån för Tetra Pak och även ersatt mjölkflaskorna i glas med halvliters tetraförpackningar. Man ville ha en prövning enligt den nya konkurrensbegränsningslagen från 1953.
Saken avhandlades fortlöpande i pressen till förmån för dem som klagade. NO utredde saken ingående, men beslöt att inte vidta någon ytterligare åtgärd. Den 22 mars meddelade MC till NO att Tetra Pak snart hade en enlitersmaskin för både mjölk och filmjölk inom räckhåll för placering i Linköping.
En liter mjölk i tetra brik-förpackning. MC står för Mjölkcentralen, som var föregångare till Arla. Ur Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
PROJEKTET TRAGGLAR SIG FRAM MED PAPPERSBEKYMMER
Men allt var inte missnöje. Mjölk i tetra lanserades i Stockholm och i maj 1956 meddelar Tetra Pak till MC att säljstatistik från Tempo i Vällingby visade att kunderna i självbetjäningsaffärer föredrog mjölk i engångsförpackning trots högre pris och mindre förpackning.
På sina håll var handlarna också mycket angelägna om att få upphöra med lösviktsgrädde till förmån för tetror. I november 1956 understryker Västerås Köpmannaförening i brev till MC i Västerås att det är viktigt att distributionen av förpackad grädde kommer igång med det allra snaraste.
MC hade fortsatt få klagomål från flera av sina mejerier om förpackningsläckage och började hysa betänkligheter om Tetra Pak var kapabla att lösa problemet.
Winberg drev på hårt för att få fram enlitersförpackningen. Med den skulle MC hämta in de stora hanteringsvinsterna. Tetra Pak hade redan maskinen framme, men stora svårigheter att hitta lämpligt pappersmaterial.
Kanske fanns lösningen inom räckhåll när Crafoord på Tetra Pak i juni 1956 skriver till Winberg: ”Broder, Jag reser om några dagar till Förenta staterna för att fortsätta med introduktionsarbetet för Tetra där ute. Jag vågar säga att, det ser lovande ut och rätt snart kunna vi offentliggöra, att några av världens största papperstillverkare ha beslutat sig för att på licens tillverka Tetra papper och därmed få vi ett mäktigt stöd.”
Men Crafoord behövde en referensinstallation i forskningsstaden Uppsala att visa upp för amerikanarna. ”Jag skulle emellertid sätta mycket stort värde på om Du med hänsyn till mina speciella svårigheter (i USA) kunde ordna med introduktion av grädde i Uppsala och skulle ½ liter också gå att ordna, vore det underbart.”
l augusti 1956 hälsar Ruben Rausing så äntligen till Winberg: ”Broder, Den första 1/1-litersmaskinen håller nu på att monteras och skulle vara roligt att visa den.” Tetra Pak-systemet är inte färdigutvecklat och dras med ”barnsjukdomar”.
Vid möte i oktober 1956 var tonläget bekymrat. MC hade fortsatt få klagomål från flera av sina mejerier om förpackningsläckage och började hysa betänkligheter om Tetra Pak var kapabla att lösa problemet. Paketeringsprocessen var mycket komplex och läget bedömdes som mycket allvarligt. Såväl längd- som tvärskarvar gick upp och hörn revs av.
På Tetra Pak jobbades det hårt på saken och man konstaterade att problemen kunde härröra från såväl maskineri som papper. Det var svårt att få pappersbrukens förståelse för kvalitetsanspråken. Maskinen måste fortsätta att utvecklas och finjusteras och pappersteknologin förbättras och Tetra Pak anställde en pappersspecialist.
Trots initial skepsis från konsumenterna blev mjölk i engångsförpackning så småningom det självklara valet. Ur Arla Foods historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.
MÅLET UPPNÅTT
I april 1957 träffades MC och Tetra Pak för planläggning av Norrköpings nya mejeri. Beslut fattas att mejeriet som ska stå färdigt 1960, uteslutande ska utrustas med Tetra Pak-maskiner för såväl 1/1, ½ som 1/3 liter. I augusti kan MC meddela medierna att man i februari installerat världens första maskin för fyllning av enliters tetraförpackningar.
Vid utprovning i mejeri, detaljhandel och hos konsumenter hade erfarenheterna varit så goda att MC nu beställt ytterligare elva anläggningar med kapacitet att packa 300 000 liter mjölk per dag. Maskinerna skulle installeras i Stockholm och andra större städer inom MC:s distributionsområde, där det redan finns 19 tetramaskiner för mindre volymer i drift. MC blev en mycket viktig kugge i Tetra Paks maskineri.
Från 1957 avlöser studiebesöken från England, Tyskland, Frankrike och Österrike varandra. När Tetra Pak börjar känna att de kanske begär för mycket av sin kund/samarbetspartner sockrar man förfrågan: ”Jag har inte tänkt på det förrän nu, men Tetras framgångar i världen är av intresse för det svenska lantbruket, eftersom det svenska lantbruket är skogsägare och leverantörer av råmaterial till papperet.”
1958 bekräftar MC till Tetra Pak en jättebeställning av enlitersförpackningar. Tetra Pak garanterar att papperet är ändamålsenligt för MC:s mjölkprodukter. Samtidigt uttalar MC som sin bestämda målsättning att så snart som det är tekniskt och kommersiellt möjligt övergå till att tillhandahålla alla förpackningar från 1/2 liter och nedåt i tetra.
MC är nu Tetra Paks överlägset största kund. Marknaden nöjde sig nu tills vidare med den märkliga, spektakulära trekantsförpackningen, i synnerhet som inget alternativ fanns inom räckhåll.
Denna webbplats använder cookies
Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.
Hantera dina cookieinställningar
Nödvändiga cookies
Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.
Cookies för statistik
För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.