Gustaf Öberg var lika mycket äventyrare som han var affärs­man. Född 1850 i Stockholm gick Öberg redan vid 15 års ålder ut till sjöss. Kapten blev han för första gången när den dåvarande kaptenen på hans skepp drunknade i en tyfon. Öberg, som då var första styrman, fick ta över kaptens­rollen.

Från och med 1870-talet bodde Gustaf Öberg i Shanghai, men 1883 flyttade han till Hai Phong i vad som då var franska Indo­kina. Under sin tid där blev han arresterad av den franska polisen då de misstänkte att han sålde vapen till gerilla­grupper. Öbergs till­gångar konfiskerades och han blev dömd till döden.

Läs också: En försmak av den svenska modellen

Lyckligtvis för Öberg så blev avrättningen fram­flyttad gång på gång och 1889 lyckades han rymma från fängelset. Han flydde sedan ut ur Indokina förklädd till kinesisk dag­lönare, komplett med en kinesisk hår­piska.

Svensken blev senare befriad från alla anklagelser när en sjö­rövar­kapten erkände att han ljugit om Öbergs inblandning för att rädda sitt eget liv. Öberg återsåg dock aldrig sina konfiskerade till­hörigheter igen.

Kapten Gustaf Öberg klädd i Kinesiska kläder cirka 1890. Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Runt år 1890 var Öberg tillbaka i Shanghai igen, och den här gången endast inriktad på företagande. Det var nu som han började arbeta med produkter från Telefon­aktie­bolaget L.M. Ericsson.

Han blev en åter­för­säljare för Ericssons telefoner i Kina och verksam­heten gick så bra att Öberg kunde bygga ett stort hus till vilket han senare kom att föra sin fru och deras två barn – som under lång tid trott att han var död.

Efter det att Öberg lyckats fly från fängelset hade hans familj inte hört något från honom. Det första livs­tecknet kom i december 1892 när hans fru Theodo­lina, som hade flyttat tillbaka till Stockholm med barnen, mottog ett telegram med orden: ”GOD JUL, Gustaf.” 

Gustaf Öberg trodde på Ericssons potential. I ett brev till Ericsson skrev han att företaget hade möjligheten att utvecklas till en av världens största. Vid tiden prioriterade inte den då­varande telefon operatören i Shanghai – The British Oriental Telephone Company – Ericsson som leverantör.

Läs också: Berns var först med kinesisk mat

The British Company miss­lyckades dock med försäljningen av telefon­abonnemang. Innan utgången av koncessionen år 1900, hade britterna inte lyckats sälja mer än några hundra abonnemang. Gustaf Öberg såg då sin chans.

Han förde en intensiv kampanj för ett avlägsnande av det brittiska företaget som Shanghais telefon­operatör under det nya år­hundradet. Kampanjen var framgångs­rik och en ny operatör, The Shanghai Mutual Telephone Company, grundades av ett antal med­borgare i Shanghai. Till vd utsågs ingen mindre än Gustaf Öberg.

Gustaf Öberg levde som fram­gångs­rik affärs­man i Shanghai fram till sin död 1920.

Inne på The Shanghai Mutual Telephone Company, Ltd. Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.