Prylen: Den rutiga kakboken
VISA BILDTEXT
Sju sorters kakor från 1950. Bild ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

PRYLARNA AV: Ulla M Andersson 2025-03-20

Prylen: Den rutiga kakboken

Kakbak och kafferep var länge hopplöst omodernt. Men sedan en tid tillbaka bakas det kakor som aldrig förr i vårt land. Och boken Sju sorters kakor is still going strong.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 4 2017.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

ICA bokförlags första bok Sju sorters kakor var slumpen som blev succé. Vid andra världs­krigets slut utlyste ICA-kuriren en recept­tävling som fick ett stort gensvar. 7 839 recept skickades in och samlades i post­säckar. Men vad skulle man göra med dem?

Svaret blev: en bok. Första­upplagan var på över 100 000 exemplar och har sedan dess sålts i runt fyra miljoner exemplar. Den rutiga kak­boken följer med sin tid. Med tio års mellan­rum uppdateras den, i sin barndom under chef­redaktören och prisade konsument­journalisten Maja-Lisa Furusjö (1919-2017). Jobbet övertogs av Birgitta Rasmusson (1939-2021), tidigare chef för ICA:s provkök och redaktör för flera recept­böcker.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Mycket gick kakornas väg efter andra världskriget. Ransonering av socker, mjöl, ägg, smör och kaffe släppte, nu kunde man unna sig lite gott.

Men utan kaffe inga kakor. På 1600-talet såldes kaffe på landets apotek och till män på kaffe­hus som diskuterade politik, handel och ekonomi. På 1800-talet spreds det till de finare hemmen, med bak­verk till. I mitten på århundradet blev kaffe­repen en umgänges­form för kvinnor ur de bredare folk­lagren. Lika viktigt som bak­verken var spetsduken, de små kaffe­kopparna med mocca­skedar och den sirliga kaffe­kannan.

Efterkrigstiden innebar ett uppsving för kakbaket. Foto: Arne Björklund, Abé Foto. Bild ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

– Man började med den fina bullen och sedan sju sorters små­kakor, gärna fler och sist tårta. En kyrko­herde berättade att antalet sju kommer från det heliga sjutalet i Bibeln. Allt skulle smakas, i tur och ordning, som en ritual. Den som inte tog av alla sorter var oartig, berättade Birgitta Rasmusson.

Kafferepet sitter i svenskarnas kollektiva minne och det plockade Sju sorters kakor upp. Boken bygger på inskickade recept, men också på med­arbetare som plockat upp idéer på resor inom landet och utom­lands.

Läs också: Mycket mer än bara recept

­ – Till 40-årsjubiléet 1985 fick vi in 15 000 recept och 360 sorters kakor skulle fotograferas. Allt vetebröd och smördegs­kakor gräddades samma dag, de skulle se så där ljus­gula eller guld­bruna ut. Det krävde mycket av fotograferna, med ljus­sättning och sånt. Jag var sträng mot dem, mindes Birgitta Rasmusson.

Hälsosammare kakor kom på 1990-talet samtidigt med inter­nationella kakor som invandrare förde med sig till Sverige. På 00-talet var boken först med recept för varm­lufts­ugn, då man kunde grädda två plåtar samtidigt. Allt testades i prov­köket och nya ingredienser som creme fraiche, cheese cream och ört­kryddor kom in.

– Hade någon frågat mig om kakornas framtid i början av 2000-talet, hade jag sagt blankt nej. Folk har fullt upp med sin vardag. Men trender kan komma tillbaka, det ser vi nu, sa Birgitta Rasmusson.

Sju sorters kakor från 1985. Bild ur ICA:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.